Waar naar toe...

Te voet van Sijsele naar Trondheim

Damme - 15/2/19

Programma

Voordracht met leuke beelden voettocht van Sijsele naar Trondheim 2563 km

Aanvang

20u00

Inkom

Inkom : € 5 - Leden KWB-Femma : € 3 (Op vertoon lidkaart)

Locatie/Adres

Cultuurfabriek, Stationsstraat 22, 8340 Sijsele

Bereikbaar

Via N9 - Brugge - Maldegem

Extra info

Na de voettochten naar Compostela en Rome was het nu tijd om op pelgrimstocht te trekken naar Noorwegen. In Trondheim staat de kathedraal, die gebouwd is voor de verering van de H. Olaf. Ooit een Viking maar later de koning van Noorwegen, die er voor zorgde voor de kerstening van de noordelijke landen.
De wandelschoenen aan, de rugzak gevuld, nog even afscheid nemen van familie en vrienden en mijn tocht begon op 27 maart 2018 aan de kerk van Sijsele. Na enkele dagen in België en Nederland werd het een lange tocht door Duitsland. Slapen bij particulieren, in kerken of in jeugdherbergen. Eten maken, wassen en de was doen, de blog bijhouden en contact met thuis onderhouden behoorden tot de regelmatig terugkerende activiteiten. In Denemarken werd de pelgrimstocht verder gezet langs de Haervejen. De rechte weg van door Jutland, waar schuren, leegstaande scholen of open ”shelters” zorgden voor enige beschutting tijdens de nacht. De ferry bracht mij naar Göteborg, waar ik koos om verder te stappen door de bossen. Buiten slapen, soms koud, geen comfort maar een prachtige natuur. Overleven met het weinige wat kan meegedragen worden en water om te drinken en de was halen uit het meer. Echt terug naar de natuur.
De laatste 900km stapte ik door Noorwegen. Opnieuw bos en prachtige landschappen. Verblijven op middeleeuwse boerderijen, slapen onder de blote hemel. Nu eens 20°C en ’s anderendaags 6 uur stappen in een sneeuwstorm. Meestal alleen op stap. Niets op mijn weg, behalve enkele schapen in de hogere weiden. Verwarmen aan een kop warme thee of een warme kachel, wel zelf aan te steken. Steden als Oslo, Hamar, Lillehammer bezoeken of even binnenlopen in de prachtige staafkerk van Ringebu. Een fijn gesprek met de weinige personen onderweg of genieten van het prachtig uitzicht op het meer. Iedere dag iets anders. Iets wat de moeite waard is. Moe en voldaan bereikte ik op 2 juli 2018, de kathedraal van Trondheim. De bedevaart 2563 km naar de H. Olav was volbracht.


© 2019 - WaarNaarToe
[1534 evenementen]